Tekstgrootte
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
новые флеш игры.

Home

Posterenk 76 jaar Vrijheid

Bevrijding Posterenk Online op 13 april 2021 as

 

We gaan al richting de 13e april. voor ons Posterenkers een memorabele dag m.b.t. onze bevrijding in 1945 door de Canadese leger… 

76 jaar geleden..

Ook dit jaar willen wij deze dappere mannen en vrouwen herdenken en hier bij stil staan. En dan voor Echter, er zijn nog steeds maatregelen van kracht die ons een normale bijeenkomst belemmeren.

Vandaar dat we dat dit jaar anders gaan invullen.

Er zal GÉÉN publiekelijke bijeenkomst zijn.
We verzoeken jullie dan ook om NIET naar de WilperMolen te komen om dit bij te wonen.

Maar volg de ceremonie via internet vanaf 18.57u op https://posterenksbelang.nl/posterenktv/
klik op LIVESTREAM en kijk mee

We vragen aan jullie om ook dit jaar weer op 13april van s’ochtends tot het donker s’avonds, de Canadese vlag te voeren.

Heeft u geen vlag?, deze zijn voor €7.50 bij Rianne Meijer te koop.
 
We hopen dat we in 2022 weer een normaal evenement kunnen bieden, waar iedereen weer welkom is en we samen 77 jaar vrijheid kunnen herdenken
 
 

 

-------------------------------------------------------

 

Verhalenbundel blijkt mooi kerstcadeau

Sinds 2015 heeft de werkgroep vele verhalen en foto’s ontvangen van (oud) Posterenkers. De werkgroep en studenten van Hogeschool Windesheim hebben nu deze foto’s en verhalen samengebundeld in een prachtig herinneringsboekje “75 jaar Bevrijding Posterenk”.

Hierin treft u ook de biografieën van de zes Canadese soldaten die in Posterenk zijn gesneuveld. De werkgroep is supertrots deze speciale editie nu te kunnen presenteren op zondagmiddag 27 september, na de onthulling van de gedenksteen. Dit boekje is zondagmiddag te koop bij de molen voor  € 7,50 (Pin betalen mogelijk).

Het boekje is verkrijgbaar bij Oonk in Twello, bij Indo-Garden in Posterenk. ook is deze via de post te verkrijgen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(1x per week wordt er verzonden na ontvangst betaling verzending + €4.95 binnen Nederland)

 

-----------------------------------------------------------------

 

Onthulling Gedenksteen en Boekpresentatie in Posterenk 

De werkgroep “Bevrijding Posterenk” organiseert sinds 2015 ieder jaar op 13 april, de dag waarop Posterenk is bevrijd een herdenking. Dit jaar zou op 13 april een nieuwe gedenksteen bij de molen worden onthuld, dit gaat nu plaatsvinden op 27 september aanstaande om 15:00 uur. Graag nodigt de werkgroep alle (oud) Posterenkers en belangstellenden uit om bij deze speciale gebeurtenis aanwezig te zijn.

In 2014 is de werkgroep “ Bevrijding Posterenk” gestart met onderzoeken in het gemeente archief en bij de Oudheidkundige Kring van de gemeente Voorst. In Posterenk zijn in 1945 Canadese soldaten gesneuveld, de gedenksteen in de molen verwijst naar deze geallieerden van het Carleton & York Regiment. De namen van de soldaten zijn mede door samenwerking met het informatiecentrum van de Canadese Begraafplaats in Holten in kaart gebracht, en worden nu jaarlijks herdacht.

Tijdens de onthulling van de gedenksteen zal burgemeester Jos Penninx aanwezig zijn, alsmede de Royal Canadian Legion en een afvaarding van de Canadese Begraafplaats in Holten. Tijdens de ceremonie zullen opnames worden gemaakt voor een rechtstreekse verbinding met Canada. Dit wordt gedaan voor de neef van sergeant R.B. Savage, hij zou dit jaar op 13 april naar Posterenk komen, speciaal voor de onthulling van de gedenksteen.

Daarnaast heeft de werkgroep in 2015 vele verhalen en foto’s ontvangen van (oud) Posterenkers. De werkgroep en studenten van Hogeschool Windesheim hebben nu deze foto’s en verhalen samengebundeld in een prachtig herinneringsboekje  “75 jaar Bevrijding Posterenk”. Hierin treft u ook de biografieën van de zes Canadese soldaten die in Posterenk zijn gesneuveld. De werkgroep is supertrots deze speciale editie nu te kunnen presenteren op zondagmiddag 27 september, na de onthulling van de gedenksteen. De prijs van het boekje bedraagt € 7,50 (Pin betalen mogelijk).

Graag nodigen we alle belangstellenden uit op 27 september om 15:00 uur bij de Wilpermolen in Posterenk. Zie ook https://posterenksbelang.nl/bevrijding-posterenk/ of “https://www.facebook.com/BevrijdingPosterenk” voor alle informatie.

 ---------------------

Posterenk 75 + 1 jaar Vrijheid, Herdenken, Beleven en Vieren in 2021!

De werkgroep “Bevrijding Posterenk” organiseert sinds 2015 ieder jaar op 13 april een herdenking. Volgend jaar, 2021 zal in Posterenk alsnog het volledige programma zoals hieronder vermeld met de herdenking en viering van het bevrijdingsfeest worden georganiseerd, dat eigenlijk voor dit jaar, 2020 was gepland.

13 april 2021 Stilstaan bij Vrijheid en Herdenken
Dinsdag 13 april 2021 wordt er bij de Wilpermolen in Posterenk de jaarlijkse herdenking georganiseerd. Posterenk is op 13 april 1945 bevrijd door het Carleton en York regiment van het Canadese leger. Bij deze bevrijding zijn zes Canadese militairen in de omgeving van Posterenk gesneuveld. Tijdens de herdenking zijn er diverse sprekers o.a. burgemeester Jos Penninx, de RCL branch 005, Maurits Jansen, enkele leerlingen van de basisscholen uit de regio en studenten van het TTS Canisius College. Na het blazen van de Last Post wordt een minuut stilte gehouden. Daarna zal kranslegging plaatsvinden bij de plaquette in de molen. De City of Apeldoorn Pipes and Drums verzorgt de muzikale begeleiding op deze bijzondere avond.

7 mei 2021 Bevrijdingsfeest Posterenk met RCMP Pipes and Drums
De werkgroep en inwoners zijn enorm trots en blij, de Royal Canadian Mounted Police Band (RCMP) uit Canada komt wederom naar Posterenk om samen het bevrijdingsfeest te vieren! Deze grote Pipes en Drumband met dansers zal naar verwachting met 65 leden naar Posterenk komen. (Momenteel is de datum 7 mei 2021 nog onder voorbehoud.)
Het programma begint op vrijdag met het wandelen van een deel van de route die de Canadese bevrijders hebben afgelegd. De start van deze Bevrijdingsroute, waar men onderweg langs borden komt waar de historische feiten zijn weergegeven, is vanaf de boerderij bij de carpoolplaats aan de Molenallee om 17:30 uur. Hierbij zijn ook diverse oude legervoertuigen van Old Army Cars aanwezig. Bij de molen aangekomen, rond 18:00 uur, is er een ceremonie met enkele sprekers en kranslegging. Dit alles onder muzikale begeleiding van de RCMP Pipes and Drums. Daarna zal o.a. het Canadese Volkslied worden gezongen en zullen er songs uit de periode
ʹ40 - ʹ45 worden gezongen door Ciska Jansen.

Excursies & Canadese Begraafplaats Holten
Naast bovengenoemde activiteiten organiseert de werkgroep jaarlijks ook excursies voor de scholen in de regio; in het voorjaar van 2020 zijn de leerlingen van de obs basisschool in Wilp-Achterhoek op uitnodiging van de werkgroep naar de Canadese Begraafplaats in Holten geweest en gingen de leerlingen van de St. Martinusschool in Bussloo naar het museum Collectie 40-45 van René Broere in Beekbergen. Deze excursies werden door de jeugd zeer enthousiast ontvangen.

 

In 2021 zullen de leerlingen wederom uitgenodigd worden voor een excursie. Tevens zal er op een zaterdagmiddag een bezoek worden gebracht aan de Canadese Begraafplaats Holten. Deze excursie is voor alle belangstellenden uit de regio. Het doel van deze excursies is de jeugd er vooral bij te betrekken en het doorgeven van de geschiedenis. Stilstaan bij Vrijheid, Herdenken en Beleven.

Expositie en speciale editie “75 jaar Bevrijding Posterenk”
In de molen van Posterenk zal er een expositie zijn met foto’s en materialen uit  de oorlogsjaren. Tevens worden er door de leerlingen van de basisscholen uit de regio prachtige werken gemaakt. Wat dit zal zijn blijft nog een verrassing, maar dit belooft zeker spectaculair te worden!  

In 2015 heeft de werkgroep vele verhalen en foto’s ontvangen van (oud) Posterenkers. De werkgroep en studenten van Hogeschool Windesheim hebben nu een speciale editie “75 jaar Bevrijding Posterenk” samengesteld, met hierin o.a. de biografieën van de zes Canadese soldaten die in Posterenk zijn gesneuveld, maar ook foto’s en verhalen van (oud) Posterenkers uit de oorlogsjaren. (In verband met Corona is nog niet bekend wanneer het boekje gepresenteerd gaat worden).

De werkgroep brengt veel informatie via de facebookpagina : Bevrijding Posterenk.

Hopelijk kunnen we er volgend jaar een prachtig jubileum jaar van maken, we vieren het jubileum jaar alleen 1 jaar later; 75 + 1.

 

  

 

 

Openstelling van de molen

De molen is bijna iedere zaterdag geopend van 10:00 tot 16:00 uur.
Om teleurstelling te voorkomen is het verstandig vooraf te informeren.

Lees meer: Openstelling van de molen

Компания Сансити

Contact

Bezoekadres:
Molenallee 12

Secretariaat:
Molenallee 24a

7384 AM Posterenk 

E-mail

 

Sponsoren

Momenteel hebben wij geen bedrijven voor structurele sponsoring.
Mede daarom zijn wij erg blij met onze incidentele sponsoren en donateurs.